Ιστορικό

Ιστορικό

Το Muay Thai σαν άθλημα, ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Pra Chao Sua, του "βασιλιά Τίγρη" (1703-1709). Η τέχνη του Muay Thai υπήρξε για εκατοντάδες χρόνια το πιο δημοφιλές σπορ της Ταϊλανδής. Είναι μοναδικό μεταξύ των υπολοίπων πολεμικών τεχνών εξαιτίας των παραδοσιακών, ισχυρών, κοντινών χτυπημάτων που χρησιμοποιούνται σε αυτό. Οι μαχητές μπορούν να χρησιμοποιούν κατά την μονομαχία όχι μόνο μπουνιές και κλωτσιές αλλά επίσης τους αγκώνες και τα γόνατα τους.

Το 1930 το Muay Thai υποβλήθηκε σε μετατροπές. Γνωστοποιήθηκε ένας αριθμός κανόνων που συμπεριλαμβάνονταν στα δεδομένα της πάλης. Η προστασία της βουβωνικής χώρας και κατηγορίες βαρών το έκαναν ένα πιο ανθρώπινο άθλημα, ωστόσο συνέχισε να είναι ένα από τα σκληρότερα. Παλαιστές μόλις λίγων ετών φορούσαν ένα σχοινί από κάνναβο γύρω από τα χέρια τους που πολλές φορές ήταν βουτηγμένα στην κόλλα και μετά περασμένα σε θρύμματα γυαλιού.

Σημαντικό μέρος ενός απογευματινού αγώνα στην Ταϊλάνδη είναι ο πολεμικός χoρός Wai Kru (προς τιμήν του γνωστού δασκάλου-βασιλιά), γνωστός και ως Ram Muay. Ο παλαιστής πλησιάζει στον αγωνιστικό χώρο κοιτώντας προς τη μεριά του κέντρου εκπαιδεύσεως του, του σπιτιού του ή του τόπου γεννήσεως του. Καλύπτει τα μάτια του με τα γάντια και λέει μια προσευχή 3 φορές με χαμηλή μουσική υπόκρουση βιολιού, μέχρι τα γάντια του να ακουμπήσουν τον καναβάτσο. Ακολουθεί ο Ram Muay ή χορός των παλαιστών. Ο χορός αυτός αποτελεί μέρος του τελετουργικού που προηγείται κάθε αγώνα Muay Thai. Το τελετουργικό αυτό μπορεί να είναι σύντομο αλλά μερικές φορές είναι μια μεγάλη εντυπωσιακή παράσταση που κερδίζει τους επαίνους και το χειροκρότημα των θεατών. Λέγεται πως οι γνώστες του αθλήματος μπορούν να καταλάβουν εκ των προτέρων ποιος αθλητής θα κερδίσει τον αγώνα, παρακολουθώντας την εκτέλεση του Wai Kru. Οι δάσκαλοι του Muay Thai κατέχουν υψηλό κύρος στην κοινωνία των Ταϊλανδών, ενώ ο χορός Wai Kru εκτελείται προς ένδειξη σεβασμού στον δάσκαλο και σε άλλες επιδείξεις πολεμικών τεχνών. Η ένδειξη σεβασμού προς τον χορό απαιτείται ακόμα και από ξένους που μπορεί να παρακολουθούν έναν αγώνα. Οι Ταϊλανδοί θεωρούν την οποιαδήποτε προσβολή προς τον χορό αυτόν αντίστοιχα σοβαρή με την προσβολή των θρησκευτικών τους αντιλήψεων. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ram Muay οι παλαιστές φορούσαν ένα Mongkon (επίδεσμο κεφαλής). Αυτή είναι στην πραγματικότητα η "ιδιοκτησία" του δασκάλου και θεωρείται ιερή. Πρέπει να αφαιρεθεί πριν την έναρξη του αγώνα.